Na trenie całej Polski rozpoczynają się kontrole w chlewniach. Będą sprawdzane pod kątem czystości, bezpieczeństwa ludzi i zwierząt oraz prawidłowego chowu trzody chlewnej.
Aby kontrola przeszła pomyślnie należy pamiętać o następujących zasadach:
- Pasza musi być tak zabezpieczona, aby żadne zwierzę wolno żyjące oraz domowe nie dostało się magazynów,
- Rejestr środków transportu przewożących pasze i zwierzęta oraz wejść osób do pomieszczeń, w których przetrzymywane są świnie musi być prowadzony rzetelnie i regularnie,
- Drzwi muszą być szczelne, a w oknach muszą być zamontowane siatki aby zapobiec dostępowi innych zwierząt,
- Świnie muszą być utrzymywane w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach,
- Wszystkie zabiegi, czyszczenie świń powinny być wykonywane przez osoby, które pracuje w danym gospodarstwie,
- Stosować dezynfekcje rąk i obuwia oraz nasączanie mat dezynfekcyjnych, które powinny być wyłożone przed pomieszczeniami, w których utrzymywane są świnie,
- Odkażać narzędzia i sprzęt, który jest wykorzystywany do produkcji świń,
- Używać odzież ochronną przez pracowników chlewni,
- Musi być sporządzany spis posiadanych zwierząt, który sporządza właściciel,
z uwzględnieniem na kategorie, - Zwierzęta powinny mieć precyzyjne znakowanie – trwała identyfikacja,
- Zakazuje się wprowadzania do gospodarstw tusz, zwłok i produktów pochodzenia od dzików oraz należy przestrzegać 72 – godzinną kwarantannę po udziale w polowaniu,
- Nie wolno karmić świń zielonką lub ziarnem pochodzenia z obszarów objętych ograniczeniami, chyba że zostały poddane obróbce termicznej.
W sytuacji, gdy w okolicy chlewni pojawi się chory dzik lub ognisko ASF, należy spełnić dodatkowe wymagania:
- Chlewnia powinna być szczelnie ogrodzona,
- We wjazdach i wyjazdach powinny znajdować się maty i inne urządzenia do dezynfekcji,
- Zakaz wchodzenia na teren gospodarstwa osobom postronnym,
- Zwiększyć monitoring i zwalczanie gryzoni,
- Nie wolno dokonywać uboju na własny użytek innych świń niż utrzymywane w gospodarstwie.
Należy pamiętać, że narzucone wymogi przez Inspektora Weterynaryjnego mają minimalizować ryzyko powstania wirusa, który może rozprzestrzenić się w chlewni, a nie utrudniać pracę gospodarzy, którzy zajmują się chowem i hodowlą świń.